Tedarik Zinciri Yöneticilerinin Karşılaştığı 5 Zorluk

Nov 2, 2022
Supply Chain
Innovation

Table of content:

Singapur Boğazı'na demirleyen petrol ve konteyner gemileri limanın müsait olmasını bekliyor
Singapur Boğazı'na demirleyen petrol ve konteyner gemileri limanın müsait olmasını bekliyor.


Son yıllarda tedarik zincirlerindeki aksamaların sıklığı artmaktadır. Tahmin edilmeleri zorlaşırken aynı zamanda da bizi daha da fazla etkilemektedirler. Günümüzde dünya genelinde tedarik zinciri yöneticileri, benzeri görülmemiş bir zorluklar kombinasyonunu yönetmektedir:

1. BÜYÜK LİMANLARDA HALEN LOJİSTİK TIKANIKLIKLAR YAŞANIYOR 


Büyük Limanlarda Halen Lojistik Tıkanıklıklar Yaşanıyor

ABD ve Avrupa genelinde büyük limanlar halen sıkışık durumdadır. Global liman sıkışıklığı en iyi ihtimalle 2023'ün başına kadar devam edecek ve spot navlun oranları yüksek kalacak gibi görünmektedir. Gemi kiralayanlar, sevkiyat maliyetlerinin yönetimi adına uzun vadeli sözleşmelere geçmeleri konusunda teşvik edilmektedirler. Ayrıca lojistik zinciri genelindeki sektörel eylem global olarak yayılırken Çin gibi yerlerdeki daha öte COVID kapanmalarının etkileri ve ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisi hala bir tehdit oluşturmaktadır. Devam eden liman sıkışıklıkları ve navlun maliyetlerinin yüksekliği kaynaklı, sınırlı kapasitenin de etkisiyle sevkiyat talebinin kendisi de halen yüksektir.

Ancak, gemilere daha az sayıda konteyner yüklenmektedir. Danimarkalı taşımacılık devi Maersk bir yıl öncesine kıyasla ikinci çeyrekte gemilere %7,4 daha az konteyner yüklendiğini bildirmiştir. Talep yer yer tükenmeye başladığından, fazlalık konteynerlerin şimdiden bazı depolarda birikmeye başladığı bildirilmektedir. Bu ise artan demuraj ve bekletme ücretleri nedeniyle göndericiler için operasyonel maliyetlerde önemli ölçüde pay sahibidir. Aslında, demuraj ve bekletme ücretleri dünya çapında %12 artmıştır. Her durumda, önemli orandaki yeni kapasite ve azalan sıkışıklıklar önümüzdeki aylarda sevkiyat görünümünü muhtemelen değiştirecek gibi görünmektedir.


Download the report | 
DOWNLOAD
Télécharger l'ebook | 
DOWNLOAD
Ebook herunterladen | 
DOWNLOAD
Ebook İndir |
DOWNLOAD
Descargar e-book |
DOWNLOAD

2. SÜRÜCÜ, KONTEYNER VE MALZEME YETERSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR


Tedarik zincirleri, personelden konteynerlere, temel bileşenlerde ham maddelere kadar birçok temel kaynağın kıtlığından dolayı zor durumdadır. Pandemi sonrası yeniden canlanan ekonomik faaliyetlere rağmen, tedarik zinciri kesintilerinden kaynaklanan sürekli baskı, neredeyse iki yıldır -150'den fazla sektörü etkileyen çip kıtlığı da dahil- bileşen ve malzeme fiyatlarını yüksek tutmaktadır.


Liman sıkışıklığı ve daha uzun konteyner bekleme süreleri, konteyner talebinin zayıfladığı önceki düşüşün ardından, bazı ticaret rotalarında okyanus taşımacılığı spot oranlarının yükselmesine neden olmaktadır. Çin'den ABD'nin Doğu Kıyısı rotasına yönelik konteyner fiyatlandırması, daha fazla gemi geldikçe ve sıkışıklık arttıkça yeniden 10.000 dolara kadar çıkmıştır. Maersk kısa süre önce, ticaret rotalarındaki sürekli darboğazlardan kaynaklanan yüksek navlun fiyatları nedeniyle ikinci çeyrekte kârlarının ikiye katlandığını bildirmiştir. Şirketin geliri bir yıl önce 14,2 milyar dolarken ikinci çeyrekte 21,7 milyar dolara yükselmiştir. Okyanus taşımacılığı için geleneksel olarak en yoğun sezon olan Ağustos ayından tatil döneminin başına kadar süren önümüzdeki dönemde konteyner kıtlığı ve yüksek fiyatlandırmanın daha da büyük zorluklara neden olması beklenmektedir.


Karayolu taşımacılığı konusunda ise birçok önemli pazarda sürücü sıkıntısı devam etmektedir. 2021 yılındaki yüksek ücretlere rağmen sıkı iş gücü piyasaları ve pandemi sonrası yüksek talep, kıtlığı beslemeyi sürdürmektedir. IRU'nun yıllık sürücü sıkıntısı araştırması, dünya genelinde doldurulmamış ticari sürücü pozisyonlarının endişe verici oranlarda artmaya devam ettiğini göstermektedir. Araştırmaya göre kamyon şoförü sıkıntısı 2021 yılında Avrasya bölgesi hariç tüm bölgelerde artmaya devam etmiştir. IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto'ya göre 2020'den 2021'e kadar Avrupa genelindeki sıkıntılarda %42'lik bir artışla birlikte dünyada milyonlarca pozisyon halen doldurulmamış durumdadır. İngiltere'de doldurulmamış, açık sürücü pozisyonlarının sayısı 100.000'e, Çin'de de şaşırtıcı bir şekilde 1,8 milyona ulaşmıştır.

3. ENERJİ FİYATLARI YÜKSELİRKEN TAŞIMACILIK MALİYETLERİNİ DE ETKİLİYOR


Avrupa ülkeleri geçen yıldan bu yana gaz fiyatlarında kıtayı resesyonun eşiğine getiren %700'lük bir artış yaşamıştır. Rusya'nın gaz arzını daha da azaltmasıyla İngiltere'de enerji faturalarının 3.850 sterline ulaşması beklenmektedir. Tüketiciler ayrıca yıllık 3.500 sterlini aşan faturaların 2024'te de devam etmesinin mümkün olabileceği konusunda uyarılmıştır. Enerji maliyetlerindeki keskin artışlar tedarik zinciri taşıma maliyetlerini artırarak söz konusu durumu özellikle fiyat artışlarından önce sözleşmelerle yakıt oranlarını önceden belirleyen lojistik hizmet sağlayıcıları için zorlu hale getirmektedir. ABD'de gelen verilere göre geçen yılın Ocak ayına kıyasla 12 aylık rekor artışla kamyon sevkiyatında %18,3 ve okyanus navlunu maliyetlerinde %29 oranında bir artış gözlenmiştir.

4. ENFLASYON BÜYÜK PİYASALARDA REKORLAR KIRARAK TAŞIMACILIK MALİYETLERİNİ YUKARI ÇEKİYOR.



Yüksek enerji fiyatları, tarımsal emtia fiyatlarındaki çift haneli artışlar nedeniyle başta gıda ve içecek şirketleri olmak üzere birçok sektörde satılan malların maliyetlerini de etkilemektedir. Bu da tüketiciler için kaçınılmaz fiyat artışları doğurmaktadır. Onlarca yıllık düşük enflasyonun ardından yaşanan hızlı artışlar, ekonomik, sosyal ve politik görünümü değiştirmektedir. İngiltere'de enflasyon için her zaman popüler bir ölçü standardı olan McDonalds, popüler bir ürün olan çizburgerin fiyatını 1 sterlinin üzerine, yani, %20'lik bir artışla 99 peniden 1,19 sterline çıkarmıştır. Söz konusu fast food zinciri, gıda ve enerji gibi yüksek girdi maliyetlerinin baskısına boyun eğerek 14 yıl sonra ilk kez artış yaptığına dikkat çekmiştir.


Durex'ten Dettol'e birçok sağlık ve hijyen markasının arkasındaki firma olan Reckitt Benckiser ve Kraft Heinz da dahil olmak üzere bir dizi saygın global hızlı tüketim ürünleri markası, fiyatlarını %12,4'e varan oranlarda artırmıştır. Hem Reckitt hem de Heinz, beklentilerin üzerine çıkmalarını sağlayan fiyat artışlarından sonra cari yıl tahminlerini yükseltmiştir. Genel olarak son 12 ayda ABD tüm kalemler endeksi mevsimsel düzeltme öncesi %9,1 artmıştır.

Rusya-Ukrayna savaşının fiyatları yükseltmesiyle birlikte AB 2022 için enflasyon tahminini %8,3'e çıkarmıştır. Avrupa Komisyonu Euro bölgesindeki enflasyonun 2023'te %2,7'ye düşmesinden önce Mayıs 2022'de%6,1'e ulaşmasını beklemekteydi. Şimdi her iki tahmin de sırasıyla %4 ve %7,6 olarak revize edilmiştir. Pek çok ekonomist ya bu yıl sonunda ya da 2023'te Euro bölgesi için bir resesyon dönemi fiyatlaması yapmaktadır ancak şimdilik Avrupalı yetkililer bu olasılığı tartışmaktan kaçınmaktadır.

Tüm bu genel enflasyon, taşıma maliyetlerinin artmasına da neden olarak tüketim malları fiyatlarında dalgalanma etkisi yaratmakta ve böylelikle artan ulaşım maliyetleri tüketiciler için daha fazla enflasyona ve daha yüksek fiyatlara yol açtığından bir kısır döngü doğurmaktadır.


5. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HİÇ BU KADAR GÜNDEME GELMEMİŞTİ


Kuzey yarım Küre'de yaz ayları sıcaklıklar yükselirken tüketicilerin ve hükümetlerin kuruluşlara yönelik anlamlı sürdürülebilir iş uygulamaları gerçekleştirmeleri baskısı hiç bu kadar büyük olmamıştı. Son BM COP 26 İklim Değişikliği Konferansı’nda global şirketlere net bir mesaj gönderildi: İş stratejinizi sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu hale getirin.

Öte yandan, kuruluşlar sürdürülebilir uygulamaların kendileri için de iyi olduğunu keşfetmektedir. En son McKinsey Global Araştırmasında ankete katılan üst düzey yöneticilerin %83'ü, ESG programlarının beş yıliçinde bugün olduğundan daha fazla hissedar değeri yaratacağına inandıklarını belirtmiştir. Sorumlu liderlik hakkında Accenture tarafından yürütülen araştırmada yüksek çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG)performansı derecesine sahip şirketler, ortalama işletme marjları konusunda daha düşük ESG performansına sahip şirketlerden 3,7 kat oranında daha yüksek fayda görmüştür. Hissedarlar ayrıca daha yüksek yıllık toplam hissedar getirisi sağlayarak daha zayıf ESG performansına sahip olanları 2,6 kat geride bırakmıştır.


NSCG Direktörü Natalie Douglass, Birleşik Krallık’ta işletmelerin Sürdürülebilirlik Direktörü pozisyonları için iki yıl öncesine göre yirmi kat daha fazla reklam verdiğini belirtmiştir. New Street Consulting Group(NSCG) danışmanlık firması tarafından yapılan Birleşik Krallık'taki tüm beşeri iş ilanlarının analizi, Sürdürülebilirlik Direktörlüğü alanındaki aylık ortalama boş pozisyonların 2020'nin başında ayda 10 iken, bu yıl ayda200'ün üzerine çıktığını göstermektedir.


YÜKSEK KALİTEYE SAHİP GÖRÜNÜRLÜK VERİLERİ, MEVCUT TEDARİK ZİNCİRİ ZORLUKLARIYLA BAŞA ÇIKMADA NASIL YARDIMCI OLUR?

Tüm bunlara ek olarak, okyanus ve hava taşımacılığı araştırma şirketi Xeneta'nın Denizcilik Baş Analisti Peter Sand, beklendiği üzere global göndericileri önümüzdeki dönemlerde daha fazla hareketliliğe hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarmakta. Aslında yakın tarihli bir Gartner anketi*, tedarik zinciri liderlerinin %68'inin hazırlıklı olmadıkları yüksek etkili olaylara sürekli olarak maruz kaldıkları sonucuna ulaşmıştır. Soru şudur: Varsa bu sorunlarla mücadele etmek ve bunların kâr ve marka itibarı üzerindeki etkilerini en aza indirirken tedarik zincirlerinin mümkün olduğunca akıcı ve etkili bir şekilde ilerlemesini sağlamak için ne yapılabilir? Kuruluşlar, arz kısıtı bulunan bir pazardaki fırtınayı nasıl daha iyi atlatabilirler?


Tedarik zinciri taşımacılığına yönelik güvenilir, çok modlu gerçek zamanlı görünürlük ve tahmine dayalı veriler, kuruluşların tedarik zinciri maliyetlerini düşürmelerine, personel üretkenliğini arttırmalarına, müşterilerini daha mutlu tutmalarına ve yöneticilerin daha akıllıca ve zamanında kararlar almalarına yardımcı olmaktadır. Bu tür içgörülere erişim, karar verme sürecini iyileştirecek daha kaliteli veriye erişim sayesinde tedarik zinciri çalışanlarının kesintileri algılama ve bunlara zamanında karşılık verme yeteneklerini geliştirerek kuruluşların başarısını belirlemede kritik bir rol oynamaktadır. Dijital ekosistem ortaklarının, ürünler, fabrikalar, cihazlar, sistemler, müşteriler ve partnerler üzerinden bir araya gelmelerini ve daha etkili bir iş birliği yapılmasını mümkün kılan bu tür platformların getirdiği ekosistem düzenleme yetenekleri de bu şekildedir.

→ DÜŞÜRÜLEN TAŞIMA MALİYETLERİ


Liman sıkışıklığı, sürücü ve malzeme kıtlığı, enerji kesintileri ve artan enflasyonun temel bir sonucu olan yüksek maliyetler nedeniyle kuruluşlar, kârlılığı en üst düzeye çıkarmak için bunları mümkün olduğunca en aza indirmenin yollarını aramaktadır. Sevkiyatlara yönelik daha iyi görünürlük, göndericilerin, lojistik servis sağlayıcılarının ve taşıyıcı firmalarının hepsinin taşıma maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olur. Shippeo'nun gerçek zamanlı taşımacılık görünürlük platformu (RTTVP), birden çok taşıma modunda çeşitli yollarla maliyetlerin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır:

  • Gelişmiş AI/ML ETA algoritmalarından elde edilen son derece doğru, gelişmiş sevkiyat gecikmeleri uyarısı, kuruluşlara şu konularda daha fazla kesinlik sağlar:

            (1) %10-30 maliyet tasarrufu sağlayan tampon stok ve teslim sürelerini azaltmayı mümkün kılan envanter yenileme

            (2) karayolu ve okyanus taşımacılığı için hızlandırılmış sevkiyat ücretlerini azaltan (yaklaşık %25-30) tam zamanında üretim hatları
 

  • Karayolu için OTIF veya okyanus için ortalama aktarma süreleri gibi metrikler de dahil olmak üzere performans verileri, taşıyıcı firmalarla daha etkili sözleşme fiyatı müzakereleri sağlamaktadır.
  • Konteynerler için daha doğru liman varış verileri, motorlu taşıyıcıların teslim almasını kolaylaştırarak okyanus konteynerleri için bekletme ve demuraj masraflarını %10-25 oranında azaltmaktadır.
  • Gerçek zamanlı ETA'lar ayrıca göndericiler için motorlu taşıyıcı operasyonlarında daha fazla şeffaflık sağlamaktadır:

            (1) teslimat alanlarındaki operasyonları düzene sokarak ekstra maliyetlerde %30 azalma sağlamaktadır

            (2) Taşıyıcı ek masrafları ve navlun tarife indirimleriyle ilgili anlaşmazlıkları %0,5-1 arasında azaltmaktadır

            (3) anlaşmazlık çözümüyle ilgili maliyetleri %75'e kadar ve taşıyıcı bekleme süresi cezalarını %30'a kadar azaltmaktadır


→ OPERASYON VE PERSONELİN ARTAN VERİMLİLİĞİ VE ÜRETKENLİĞİ


Gelen sevkiyatlarla ilgili edinilen gerçek zamanlı bilgiler, ofis ve müşteri hizmetlerinden depo personeline, ve hatta tır sürücülerine kadar, tedarik zincirlerinde ekipler için bir dizi verimlilik ve üretkenlik iyileştirmesi sunmaktadır:


  • Operasyon ekiplerine daha doğru okyanus taşımacılığı varış ve kalkış saatleri sunularak manuel araştırma çalışmaları %20-50 oranında azaltılmakta ve böylece personel üretkenliği artırılmaktadır.
  • Motorlu taşıyıcılar tarafından takip sorunları nedeniyle doldurulması gereken "olay formları" için harcanan lojistik ekibi işçilik maliyetleri %60-70 oranında azaltılmaktadır
  • Tüm taşıma modlarında sevkiyatların daha iyi izlenebilirliği sayesinde, sorunların tanımlanması ve navlun taleplerinin ele alınması iyileştirilmektedir
  • Motorlu taşıyıcıların teslimat sorgularında harcadıkları ortalama çalışma saatleri %20-40 oranında azalmaktadır
  • RTTV, hassas karayolu sevkiyat ETA'ları sayesinde mağaza içi operasyonları daha sorunsuz işler hale getirerek taze ürünler veya tanıtım ürünleri için ciroyu %2'ye kadar artırabilir.
  • Ayrıca tüm taşıma modlarında görünürlük verilerini birleştiren tedarik zinciri yöneticileri sevkiyatların entegre ve uçtan uca bir görünümünü elde edebilir ve özellikle dalgalı talep (veya arz) seviyeleri karşısında genel esnekliği büyük ölçüde iyileştirmektedir.


→DAHA MUTLU MÜŞTERİLER

RTTV maliyet azaltma ve üretkenliği artırma gibi pek çok değer sunarken, müşteriler üzerindeki olumlu etkisi de benzer şekilde değerlidir. Teslimatları hakkında doğru ve zamanında bilgi paylaşılması sayesinde müşteriler, beklenmedik durumlara daha hızlı tepki vermelerini sağlayan verilere ve içgörülere sahip olurlar ve böylelikle daha fazla kontrol sahibi olduklarını hissederler. Sevkiyat görünürlüğü üstün bir müşteri deneyimi sunmakta olup, aşağıdakiler sayesinde giderek daha fazla beklenen bir tedarikçi yeteneği haline gelmektedir:

  • Envanter eksikliği riskinin önceden bildirilmesi sayesinde azalan stoklar, müşteri sadakatini artırır
  • Doğru ETA verileri ve sevkiyat durumu, karayolu, demiryolu, okyanus veya havayoluyla sevkiyat yapıyor olmanızdan bağımsız olarak navlun alıcıları için müşteri deneyimini artırır ve müşteri memnuniyetine olumlu bir etkisi olur
  • Düşük müşteri kaybı, satışlarda ortalama %1'lik bir artış sağlar

→ DAHA SOMUT AZALTMA STRATEJİLERİ İÇİN CO2 VE GHG EMİSYON RAPORLAMASI

Gerçek zamanlı görünürlük platformlarının “Karbon Görünürlüğü” servisi sayesinde, değer zincirlerinde karbon ayak izine en büyük katkı yapanlardan biri olarak kabul edilen tedarik zinciri taşımacılığında üretilenCO2 ve sera gazı emisyonlarını doğru bir şekilde ölçmek mümkün olmaktadır. Bilinen tabirle, ölçemediğiniz şeyi iyileştiremezsiniz ve emisyonlarla ilgili kapsamlı gösterge tabloları ve içgörüler, anlamlı iyileştirmeler yapmak için somut bir başlangıç noktası oluşturur. Göndericilerin, lojistik servis sağlayıcılarının ve taşıyıcıların şunları yapması mümkün olur:


  • Üst ve alt taşıma ve dağıtım faaliyetleri için tüm CO2 emisyonlarını, taşıyıcı firmalardan gelen raporları manuel olarak birleştirmek zorunda kalmadan tek bir yerde görüntüleyebilirler.
  • Emisyonları hesaplamak üzere kullandıkları metodolojiden bağımsız olarak, taşıyıcı firmaların performanslarını karşılaştırmak için tutarlı bir çerçeveden yararlanabilirler 
  • Daha ayrıntılı emisyon verileri kullanan katı CO2 azaltma planları oluşturabilirler.

GERÇEK ZAMANLI GÖRÜNÜRLÜK PLATFORMLARI SAYESİNDE KURULUŞUNUZUN NE KADAR DEĞER KAZANACAĞINI KEŞFEDİN


Tedarik zincirleri için bu tür çalkantılı zamanlardan alınacak bir ders varsa o da krizin her zaman değişim yarattığıdır. Aydan aya, hatta haftadan haftaya çok fazla belirsizlikle birlikte, yukarıda özetlenen tüm avantajlara ek olarak işletmelerin ihtiyaç duyduğu hizmetleri ve yetenekleri gerektiği zaman ve gerektiği şekilde açıp ölçeklendirmek çok önemlidir. Bu ihtiyaç, belirsiz bir başa baş döneminde yeni altyapıya yatırım yapmaktan daha ziyade çeviklik sağlayan esnek ve ölçeklenebilir abonelikler ve lisansların yer aldığı işletme giderlerini sermaye harcamalarından daha avantajlı kılmaktadır. Tedarik zinciri uzmanları, kurumsal çevikliği artıran ve aynı zamanda çok hızlı bir yatırım getirisi sunan projeleri tercih ederler.

Shippeo'nun bulut tabanlı görünürlük platformu, müşterilerin, IT altyapısı için sermaye harcamaları yapmalarını önler. Platform, bir gönderici ve onun taşıyıcı firmaları tarafından kullanılan tüm ilgili sistemlerle gerçek zamanlı bilgi alışverişi sağlar; ve API bağlantılarını kullanarak, mevcut tüm gönderici ve taşıyıcı sistemleri (ERP, TMS, WMS), araç telematik sistemlerini, IoT cihazları veya akıllı telefon uygulamalarını, okyanus taşıyıcılarını, demiryolu nakliye şirketlerini ve hava taşıma şirketlerini entegre eder; bu sayede tedarik zinciri genelinde tüm taşıma modlarından gerçek zamanlı veri toplayan bir Çok Modlu Görünürlük Ağı oluşturur. Shippeo platformu halihazırda 75 ülkede 151.000'den fazla taşıyıcı firmaya bağlıdır ve bu sayıya her hafta daha fazlasını eklemektedir. Ayrıca, çözümümüzün niteliği (operasyonların görünürlüğünü arttırması),mevcut taşımacılık altyapısının daha iyi kullanılmasını sağlayarak olası daha fazla sermaye harcamasının önüne geçebilmektedir.


SHIPPEO'NUN LİDER GERÇEK ZAMANLI GÖRÜNÜRLÜK PLATFORMUNUN İŞİNİZE NE KADAR DEĞER KATACAĞINI KEŞFEDİN. UZMANLARIMIZDAN BİRİYLE BUGÜN İLETİŞİME GEÇİN.


 *(n=262, Kaynak: 2020 Gartner Tedarik Zinciri Özel Serisi Risk Araştırması)

Tedarik Zinciri Yöneticilerinin Karşılaştığı 5 Zorluk
 - 
Tedarik Zinciri Yöneticilerinin Karşılaştığı 5 Zorluk
 - 
Tedarik Zinciri Yöneticilerinin Karşılaştığı 5 Zorluk
 - 

Unlock expert content

Discover authentic advice and insights from experienced supply chain and logistic leaders for FREE!

✔️ 60+ articles covering essential topics
✔️ In-depth views on what matters most
✔️ Stay up to date with innovations in the industry
✔️ Learn how global brands unlock a supply chain’s full potential

Unlock expert content

Discover authentic advice and insights from experienced supply chain and logistic leaders for FREE!